K4 –huset, 3536 Noresund, Mobil: 41 33 90 33, E-post: mail@bunadstua.com
Foto: Ola Dybendal, Design: Hanne Dahl Design

 
st2st4

Bildet til venstre: Her er stakkene pyntet nede med en bred knipling i ullgarn. Her vises to muligheter ved bruken av stakken, en kan f.eks bruke mønstrete bomullsskjorte og skinnbelte om livet da har man en hverdagsstakk. Vil man oppgradere hvrdagsstakken til bunad er det da bare å bruke hvit linskjorte med broderier, bunadvest og forkle i ullmusselin da har man en fest bunad!

Bildet til høyre: To broderte stakker den ene er brodert på toskaft ullstoff og er en bord fra Krødsherad som kalles ”Snersrud”. Den andre stakken er montert i et lettere ullstoff med broderi brodert på bånd (trøyebånd). Begge stakkene har silkeskjorter som er nytt i forhold til tradisjon. Begge jentene har skinnbelter med tinnspenne, husfruenøkkel og syspjel.

 

st6

Jenter i hverdagsstakker med skinnbelte om livet. Begge stakkene er montert i et lett ullstoff. Den eldste jenta har en stakk med brodert bord nede og silkeskjorte, den yngste jenta har små blomstrete bomullsskjorte og et silkebånd med rosemotiv nede langs kanten av stakken.

Hverdagsstakken

Som den brukes i dag er hverdagsstakken i sort eller mørk blått toskaft ullstoff eller et tynnere smokingstoff. Nedrekanten av stakken pyntes med kelimvevde ullbånd, ullkniplinger i rødt eller grønt, eller ullbroderier på list.

st1

"Skjælingslivet" blir ikke brukt her, man går i bare stakkeselene, og med vevd bånd ”momseband” eller skinnbelte rundt livet. Skjorta er i blomstret, rutet eller stripet bomull eller silke. Silkeskjorter er nytt i forhold til tradisjonen. Hverdagsstakken har mange muligheter; man kan starte med stakken og etter hvert utvide med flere plagg til en komplett bunad med høyt liv.

st3

st7

Denne broderte borden på stakken kalles Snærsrud. Tilbehør er småblomstrete bomullsskjorte og knappestøvler.